Ergonomia w kuchni

Standardowa wysokość blatu roboczego od podłogi to 85 - 95 cm, wysokość szafek dolnych to 72 cm, grubość blatu ok. 4 cm i cokołu ok. 10 - 15 cm. Odległość między blatem a łokciem ręki zgiętej pod kątem prostym powinna wynosić 15 cm.

Wysokość płyty do gotowania może być nieco niższa niż blatu roboczego, tj. 75 - 85 cm. Zlewozmywak może być umieszczony wyżej niż blat, tj. 85 - 95 cm. Odległość szafek wiszących od blatu powinna wynosić ok. 60 cm. Ergonomiczna wysokość szafek wiszących to 30 - 90 cm, powyżej tej wysokości szafki mają charakter pawlaczowy. Okap powinien być zainstalowany 70 cm nad płytą elektryczną i 80 cm nad gazową.
Rodzaj kuchni, jaki wybierzemy zależy od kształtu i wielkości  
pomieszczenia. Niezależnie od tego, zawsze należy pamiętać o tzw.  
złotym trójkącie, najważniejszej zasadzie ergonomii, polegającej  
na tym, że suma odległości pomiędzy lodówką, kuchenką a  
zlewozmywakiem nie powinna być większa niż 650 cm.
Potrzebne do wyceny
Rzut z góry pomieszczenia w którym mają stanąć meble oraz jego wymiary.
Naszym priorytetem jest dostarczanie Klientom najwyższej jakości produktów. Nasze meble kuchenne to gwarancja nowoczesnej, wygodnej oraz dopasowanej do indywidualnych potrzeb klienta kuchni. Szeroki asortyment materiałów oraz najlepszej jakości okucia sprawią że twoja kuchnia będzie niepowtarzalna.
Copyright © 2016 by "ZB"  ·  All Rights reserved  ·  E-Mail: biuro@zab-meble.pl